Monday, 27 May 2013

Resepi today!!!!! Pandan Layer Cake


Bahan Kek Sponge
125gm gula kaster
125gm tepung kek
15gm ovalette
5 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
40ml air daun pandan +  pewarna hijau
75ml minyak masak

Bahan  A  (Kastad Pandan)
500ml air pandan (kis ar 5 helai daun
pandan)
180gm gula kas t o r
1 sudu besar serbuk agar- agar segera
(instant  jelly)

Bahan B
400ml santan pekat  KARA
85gm tepung Hoen Kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau epal
1/8 sudu teh garam halus
Loyang 9" Loose Base Tin
Hiasan :  Whip cream (jika suka) dan kelapa kering

Cara Membuatnya :

1.  Satukan semua bahan kek kecuali minyak masak, pukul dengan speed perlahan hingga bergaul rata
kemudian pukul dengan speed tinggi selama 6 minit  hingga pekat  dan bertanduk.  Tukar ke speed
sederhana dan masukkan minyak masak, putar hingga sebati.
2.  Alaskan loyang dengan kertas  minyak dan tuang adunan dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit
atau hingga masak.
3.  Sejukkan kek dahulu dan potong kepada 3 atau empat  lapisan
4.  Kastard Pandan :  Satukan semua bahan  A  dalam periuk, masak di atas  api sederhana hingga mendidih.
5.  Dalam mangkuk lain, satukan bahan B, gaul hingga sebati dan tidak berketul.  Masukkan adunan ini ke
dalam adunan  A, kacau di atas  api sederhana hingga adunan pekat  dan mendidih.  Angkat  dan sejukkan
sebentar .
6.  Sediakan Loyang bulat  9" loose base tin (boleh dit anggalkan bawahnya) yang di basahkan terlebih
dahulu.  Masukkan satu lapisan kek span dan tuangkan 1/3 kastard pandan diatasnya hingga menutupi
lubang di sekeliling loyang.  Hentakkan loyang sedikit  supaya kastard dapat  sampai ke dasar loyang.
7.  Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi krim kastard.  Buat  hingga habis  lapisan kek.
8.  Hentakkan 2- 3 kali loyang di atas  meja supaya kastard padat  ke bahagian bawahnya.
9.  Biarkan kek sejuk baru di masukkan ke dalam peti sejuk.
10.  Keluarkan kek dari acuan dan hias  dengan whip cream (dipukul dahulu) dan t aburan kelapa kering



 SELAMAT MENJAMU  SELERA 


No comments:

Post a Comment