Friday 31 May 2013

Pagi2 teringat kuih Lopes...... Motif????

mana la nak cari kuih lopes pagi2 ni...makan kedai mamak kalo pekena roti nan cheese ke...ayam tandoori ke....tosai ke...sedapla jugak....ini lopes plak teringat....

hahhahahah...sebenarnya...kuih lopes ni...favourite mak aku....kebetulan...ader plak favourite someone...dulu pernah la...berangan nak buat...tapi ...angan2 bole jadi kenyataan...mak i suka tau kuih lopes ni...ni kena google resepi ni......benda2 berkuah ni...mmg salah satu pebret aku....hik3x


Sedapnyer.......tgok gamba ni .,..membayangkan dalam mulut.....wa!!!heaven....

nak share! nak share nak share resepi!

Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.

No comments:

Post a Comment